Een schoon huis van top tot teen

Van de lenteschoonmaak is in deze periode van het jaar geen sprake meer, maar dat betekent niet dat we ons huis niet weer eens van top tot teen onder handen kunnen nemen. Middenin de zomermaanden waarin we de laatste tijd meer regen dan zon zien, kunnen we ons prima nuttig maken met een grote schoonmaak. Met hopelijk een fijne nazomer in het vooruitzicht kun je straks weer optimaal genieten van een fris en opgeruimd huis. Vaak binnen een weekend gedaan en met een paar eenvoudige tips leuker dan je had verwacht. Doe jij ook mee?

 

Woonkamer en slaapkamer

Om de schoonmaak goed aan te pakken maak je een planning per ruimte. Zo loop je niet het risico van alles te vergeten of het halverwege zat te zijn. In de woonkamer en slaapkamer gooi je als eerst de ramen open en laat je alles lekker doorluchten. Haal je gordijnen eraf en was ze voorzichtig met een programma voor fijne was, haal overal een stofdoek overheen en stofzuig de ruimtes grondig. Tapijt kun je een keer grondig reinigen met een stoomreiniger. Verwarmingen kun je schoonmaken met een speciaal, dun borsteltje voor aan de stofzuigerslang en de ramen mogen ook gelapt worden. Reinig je matras en leg deze vervolgens op de andere kant terug op het bed. De inhoud van je kasten mogen tijdens de lenteschoonmaak ook niet overgeslagen worden. Houd spullen in rommelbakjes en -lades netjes uit elkaar door ze opbergdozen of mappen te bewaren. Ook je kledingkast mag tijdens de schoonmaak flink onder handen worden genomen. Leg kleding weer in nette stapels en breng items die je niet meer draagt naar een kledingcontainer of verkoop het op een tweedehands platform.

 

Badkamer en toilet

Deze ruimtes houd je doorgaans goed bij met schoonmaken, maar kunnen straks net wat extra’s gebruiken. Zoek je toiletartikelen en make-up eens goed uit, gooi spullen die over datum zijn weg en probeer een nieuwe eigenaar te zoeken voor spullen die je niet gaat gebruiken. Verder maak je deze ruimtes op dezelfde manier schoon als normaal. Je kunt de douchekop een extra ontkalkingsbeurt geven, de wasmachine goed reinigen en de tegels bij het toilet een keer extra schoonmaken.

 

Keuken

De keuken geeft misschien wel de meeste voldoening tijdens de grote schoonmaak. Begin bij het leeghalen van de koelkast en maak de plankjes en lades goed schoon. Bekijk goed de datum van alle etenswaren voordat je deze er weer in teruglegt. Hetzelfde geldt voor de andere voorraadkastjes. De apparatuur in de keuken kan vervolgens ook een extra schoonmaakbeurt gebruiken, zoals de afzuigkap, magnetron, oven en vaatwasser. Tot slot kun je ook de diepvries eens ontdooien en alles wat er langer dan een half jaar in ligt weggooien. Met een paar Poetsrollen binnen handbereik houd je het hier het hele jaar schoon. Hierna kun je je richten op de buitenruimtes.