Genomineerden The Green Design Competition

Jurgen Bey

Vrijdag 24 februari heeft de nominatiecommissie voor The Green Design Competition uit 113 inzendingen twee maal twintig voorstellen geselecteerd. Deze veertig gaan verder voor prijzen van € 25.000 en € 15.000.

Design entrepreneurs uit de hele wereld hebben voorstellen ingestuurd voor The Green Design Competition, georganiseerd door Dutch Design Week (Capital D) en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De inzendingen zijn in twee categorieën beoordeeld, waarna twintig voorstellen werden genomineerd in de categorie van gevestigde designondernemers en evenveel in de categorie van jonge ontwerpers.

Jurgen Bey, ambassadeur van The Green Design Competition, is opgetogen over het aantal inzendingen en ziet de competitie als uiting van vergaande ambities: “Als we met frisse blik naar de industrie, de cultuur en de natuur kijken, kunnen we toepasselijke combinaties uit die verschillende werelden uitvinden voor een meer ecologische economie en een groener land.”

De genomineerden in de hoofdcategorie, voor een prijs van €25.000, zijn:

 1. 21am S.r.l
 2. Berber Soepboer
 3. Blaess
 4. Fox & Freeze
 5. ORE Design + Technology
 6. M_K_P_D
 7. HET LUX LAB
 8. Sander Lucas Ontwerpen
 9. RO&AD Architecten
 10. DESIGNNOBIS
 11. Marx&Steketee architecten
 12. Ontwerpbureau Fix
 13. Simone Veldema
 14. Tjeerd Veenhoven
 15. Stichting 60 layers of cake
 16. Strawberries Fabrics
 17. Kranen Gille
 18. Bastiaan Hemmes
 19. Motio Development
 20. Studio Geke Lensink

 

De genomineerden in de tweede categorie, jonge ontwerpers, voor een prijs van €15.000, zijn:

 1. Atelier Roel de Boer
 2. Joonhyun Kim
 3. Jennifer Jeng
 4. Fernanda Costa Pereira
 5. Elba Margarita Lopez Meija
 6. Jannis Huelsen
 7. JB Bomers Design
 8. Patrick Couwenberg
 9. Studio Lenneke Langenhuijsen
 10. Minjoo Kwon
 11. Studio Atùppertù – Gionata Gatto
 12. Palash Singh
 13. Atelier Bubentraum
 14. Studio José de la O
 15. Lilian van Daal
 16. Earnest Studio
 17. Jonathan Fraser, Jacky Chung, Julene Aguirre & Aran Dassan
 18. Isis Boot & Marloes van Bennekom
 19. Victor Sonna
 20. Trina Go Listanco

 

Van deze veertig genomineerden wordt nu verwacht dat ze hun ontwerp uitwerken en een beknopt businessplan schrijven. De plannen zullen door de jury worden beoordeeld, waarna die 8 finalisten zal aanwijzen, vier voor elke categorie. De aankondiging van de finalisten zal in april plaatsvinden, half juni worden de winnaars bekendgemaakt.

De jury voor de Green Design Competition bestaat uit: Jurgen Bey (Makkink&Bey, directeur Sandberg Instituut), Max Bruinsma, (hoofdredacteur Items), Simona Rocchi (Senior Director Design for Sustainability, Philips), Thomas Verhagen, (programmadirecteur Dialogues House ABN AMRO), Louise Vet (Directeur NIOO KNAW), Simone de Waart (directeur Material Sense), Paul Vetter (vertegenwoordiger Ministerie EL&I).

The Green Collective Symposium
Sustaining Biodiversity & The Creative Industry
19 maart 2012 – Openbare Bibliotheek Amsterdam (gratis entree)

Voor de genomineerden en andere geïnteresseerden organiseert The Green Collective op 19 maart een symposium in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Daar wordt in lezingen en workshops antwoord gezocht op vragen over biodiversiteit, de balans tussen groen ontwerpen en succesvol ondernemen, en het opbouwen van effectieve netwerken. Aanmelden via: The Green Collective